Olejek imbirowy

Nie bez powodu olejek imbirowy uznaje się za jeden z najmocniejszych afrodyzjaków. Wszystko za sprawą jego intensywnego zapachu, korzenno-miodowego, z wyraźną nutką pikantnego aromatu. Okazuje się jednak, że to nie jedyne właściwości tego olejku. Już setki lat temu doceniła go chińska medycyna – działa on rozgrzewająco, ale też pobudza. Jeśli zostanie dodany do balsamu do ciała, będzie skutecznie wpływał na redukcję cellulitu i rozstępów.Olejek imbirowy wytwarza się z wysuszonych kłączy imbiru – ponieważ te przybierają niejednokrotnie formę przypominającą ludzkie bądź zwierzęce postaci, znachorzy uznawali go pierwotnie za lek magiczny. Nie ma się jednak co dziwić, jeśli dodamy do tego, że bardzo szybko odkryto jego liczne walory. Olejek pozyskiwany z imbiru przez lata uznawany był za jeden z najlepszych leków uniwersalnych, czyli „na wszystko”.

Właściwości olejku imbirowego

Olejek imbirowy (ten naturalny) to środek odkryty w medycynie chińskiej już dawno temu. Oprócz pobudzania libido, wykazuje on również działanie lecznicze. Przede wszystkim mocno rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Przyśpiesza krążenie i pobudza, jest świetnym środkiem przeciwbólowym – łagodzi bóle miesiączkowe, migrenowe bóle głowy. Co więcej, usprawnia procesy koncentracji uwagi i pamięci.

Oprócz właściwości leczniczych, olejek imbirowy posiada też te pielęgnacyjne. Skutecznie walczy z cellulitem i rozstępami, wygładza i napina skórę, nawilża ją i niweluje nadmiar tkanki tłuszczowej. Jeśli zostanie dodany do szamponu czy odżywki do włosów, będzie zapobiegał ich wypadaniu. Włosy zrobią się lśniące, mocne i miękkie.

Warto również wiedzieć, że olejek imbirowy może być wykorzystywany także jako odświeżacz zapachu, który jednocześnie dezynfekuje pomieszczenie.

Jak stosować olejek imbirowy?

Zaleca się, by olejek imbirowy dodawać w ilości 1-2 krople na 10 mililitrów środka bazowego.

Można wykorzystywać go w aromaterapii, szczególnie jako jeden z afrodyzjaków w mixach zapachowych. Olejek imbirowy świetnie sprawdza się jako zapach do pomieszczeń czy też składnik perfum.

Można stosować go wraz z innymi olejkami eterycznymi w celach masażu. Dodany do podstawowego kosmetyku, będzie nawilżał, wygładzał i ujędrniał skórę. Stosowany regularnie, nie tylko ukoi nerwy poprzez relaksacyjny masaż, ale również zniweluje cellulit, rozstępy i drobne blizny czy przebarwienia.

Olejek imbirowy można dodawać też do mieszanek, w celach inhalacyjnych – przede wszystkim w stanach grypowych i infekcjach górnych dróg oddechowych. Ma on działanie wykrztuśne, świetnie oczyszcza ze śluzu gardło i przegrody nosowe, łagodzi również suchy kaszel.

Dozowanie i przeciwwskazania

Olejek imbirowy może być stosowany tylko po uprzednim rozcieńczeniu. Można go łączyć w innymi olejkami eterycznymi, ale również oliwą z oliwek, remami i balsamami do codziennej pielęgnacji poszczególnych partii ciała.

Nie powinny stosować go kobiety z ciąży ani te, które karmią piersią. Nie jest zalecany dzieciom, które nie ukończyły 3 lat. Przed nałożeniem olejku na skórę, warto wykonać próbę uczuleniową, bowiem może on wywołać podrażnienie a nawet uszkodzenie skóry.

Możliwość komentowania jest wyłączona.