Zdrowie i Uroda

Stewia – środek słodzący zamiast cukru

Dietetycy biją na alarm, nazywają cukier białą śmiercią. Nie ma w tym nic dziwnego bowiem jego nadmierne stosowanie wywołuje szereg groźnych chorób. Cukier nie ma również właściwości odżywczych a nawet jeśli to te niekorzystne zdecydowanie przeważają i rozsądnym wydaje się być podjęcie decyzji o zaprzestaniu jego stosowania.

Najczęściej na odstawienie białego cukru decydują się osoby, które podejmują walkę ze zbędnymi kilogramami. W placówkach, takich jak poradnia dietetyczna warszawa dowiadują się o jego niekorzystnych właściwościach. Zamiast cukru, w sklepach nabywają słodziki, czyli substytuty. My mamy jednak dla was zupełną nowość, odkrycie ostatnich lat.
To stewia, środek w pełni roślinny, który jest nawet 10 razy bardziej słodki niż cukier natomiast co ważne, nie posiada żadnych kalorii. Dzięki czemu stewię możemy stosować bez umiaru. Najczęściej wykorzystuje się ją do słodzenia napojów, dżemów, ciast czy koktajli. Stewia może być w postaci pudru, proszku, płynu bądź tabletek i tylko od naszych preferencji zależy, z jakiej formy skorzystamy.


Jak przyznają dietetycy z Poradni, stewia jest jednym z najlepszych i całkowicie bezpiecznych dla zdrowia środków słodzących, jakie obecnie dopuszczone są do legalnego użycia. Stewia może być stosowana przez osoby dorosłe i dzieci. Dla najmłodszych jest to wręcz doskonała profilaktyka powstawania na przykład próchnicy zębów.