Piece stalowe czy piece żeliwne – ich wady i zalety
Piece do instalacji C.O montowane mogą być zarówno na potrzeby jednego gospodarstwa domowego jak i wielorodzinnego budynku czy obiektu użytku publicznego. Montując system centralnego ogrzewania, który ma przyczyniać się do zwiększenia komfortu mieszkania warto zastanowić się nad wyborem odpowiedniego urządzenia. Zarówno żeliwne piece CO jak i te wykonane ze stali mają swoje wadi zalety.
Przede wszystkim nie da się ukryć, że kotły tego rodzaju są nadal najpopularniejszym urządzeniem grzewczym w Polsce, jaki stosuje się w ramach centralnego ogrzewania. Wpływ na to mają przede wszystkim normy unijne i możliwość ich bezproblemowego stosowania.
Jeśli chodzi o piece stalowe to w tym przypadku należy przede wszystkim sprawdzić grubość blachy, z jakiej piec został wykonany. Zbyt cienka stal kotłowa może ulegać odkształceniom – z danych specjalistów wynika, iż piece tego rodzaju ulegają korozji już po średnio czterech latach użytkowania a wpływ na taki stan rzeczy ma przede wszystkim złe użytkowanie takiego pieca, na przykład poprzez używanie złej jakości opału czy nieuzdatnionej wody. Pamiętajmy, że piec tego rodzaju musi być opatrzony odpowiednią izolacją tak, by nie wpływał on na ogrzewanie kotłowni a ogrzewał tylko wodę, która przebiega w instalacji.
Żeliwne piece CO są natomiast bardziej trwałe, ale i nie co droższe. Ich zaletą jest fakt, iż skonstruowane są członowo. W praktyce oznacza to, iż w razie usterki wymienia się tylko poszczególną część pieca, dzięki czemu jego naprawa nie wymaga tak dużych nakładów finansowych. Co ciekawe, piece żeliwne są również mniejsze aniżeli te stalowe i chociaż z reguły stosowane są w celu spalania koksu to można w nich zamontować dodatkowy palnik, dzięki któremu możliwe będzie wykorzystywanie również oleju bądź gazu.