Zdrowe soki, czyli jakie?
Czy wiesz, że eksperci zdrowego żywienia zalecają, by każdego dnia jeść bądź pić dokładnie 5 porcji warzyw lub owoców? Te można spożywać w postaci surowych produktów, gotowanych na parze, duszonych albo soków. Jedna szklanka dobrej jakości soku owocowego, warzywnego lub warzywno owocowego zastępuje jedną porcję witamin.
Jeśli wolisz pić wartościowe składniki, zamiast jeść je na przykład w postaci sałatek, soki będą dla Ciebie doskonałą opcją. Tylko jak wybierać te rzeczywiście dobrej jakości? Czy soki kupowane w marketach są tak samo wartościowe, jak ekologiczne, surowe owoce i warzywa? Oczywiście, że tak, jeśli tylko będziemy kupować te odpowiednio wyselekcjonowane.
Rzeczywiście w sklepie nie kupimy świeżo wyciśniętego soku, ale nie jest to duży problem. Warto zdać sobie sprawę, że nawet te nie zawsze są do końca zdrowe. Wiele zależy od tego, czy zostaną wyciśnięte w sokowirówce, a może w wyciskarce wolnoobrotowej? Ten drugi sprzęty sprawdza się o wiele lepiej, za to sokowirówka „zabija” cenne wartości odżywcze. Wiele restauracji, w których takie są serwowane, dodaje też do owocowych lub warzywnych napojów barwniki, by uatrakcyjnić ich wygląd. To dopuszczalne, ale jedynie wtedy, gdy barwnik również jest pochodzenia naturalnego, a nie sztuczną mieszanką chemiczną. Jesteśmy więc za tym, by pijać świeżo wyciśnięte soki, ale najlepiej przyrządzać je samodzielnie, co jednak zabiera nieco czasu.
Sięgać można również po gotowe soki, ale najlepiej te, które zostały bezpośrednio tłoczone i zapasteryzowane w naturalny sposób. Idealnie jest, jeśli są to soki z owoców albo warzyw z upraw ekologicznych, czyli bez sztucznych oprysków. Wtedy możemy liczyć na ich doskonałą jakość. Czy koncentraty soków mogą być dodawane? Tak, ale jeśli na opakowaniu nabywanego soku jest zapis o ilości takiego dodatku. Ważne, by koncentraty soków warzywnych albo owocowych nie stanowiły głównego składnika napoju. Wtedy możemy mówić raczej o nektarze do picia, aniżeli pożywnej dawce owoców bądź warzyw.
Dobrą informacją jest to, że porcja owoców lub warzyw każdego dnia, może być dobierana indywidualnie, patrząc chociażby na walory smakowe. Najlepiej spożywać kompozycje różnych warzyw i owoców także w formie soków. Dzięki temu dostarczymy do organizmu szereg wartościowych składników. Te wzmocnią odporność, wpłyną korzystnie na funkcjonowanie wszystkich narządów, poprawią kondycję, stan włosów, skóry i paznokci, a przede wszystkim przyśpieszy metabolizm i ureguluje trawienie, dzięki czemu szybko zauważalny będzie spadek wagi.